De schaapskuddes in Drenthe krijgen meer en meer te maken met de gevolgen van de komst van de wolf. Vooral in het Drents Friese Wold moeten de kuddes leren samenleven met een wolvenroedel. Daarom organiseerde de Drentse Gebiedsgroep juist daar een “Praktijkdag” voor de herders en besturen van de kuddes in Drenthe.
Er werd vooral buiten gesproken over de effectiviteit van wolf werende rasters en de inzet van kudde bewakingshonden. De meeste schaapskuddes in Drenthe hebben inmiddels al rond een aantal percelen wolf werende rasters gezet en werken her en der ook al met flexnetten. Naast het correct plaatsen van het raster met extra aandacht voor het onderste stroomdraad op max 20 centimeter boven maaiveld is het ook van het grootste belang dat er voldoende stroom op de draden zit. De flexnetten van 1,20 meter hoog zijn echter zwaar en erg onhandelbaar bij het zetten. Daarnaast gaven de herders Erica en Catrinus uitleg over het gebruik van kudde beschermingshonden. Die mogen evenwel de taken van de herdershonden absoluut niet over nemen. Naar het publiek toe zijn de kudde bewakingshonden soms ook lastig, de kudde wordt minder goed benaderbaar voor het publiek.
Binnen werd verder gesproken over de grote verandering van de bedrijfsvoering na de komst van de wolf. Het werk wordt aanmerkelijk arbeidsintensiever, naar schatting nemen de jaarkosten toe met 40 tot 60%. Daar is de vergoeding voor schaapskuddes nu nog volstrekt onvoldoende op toegerust. We moeten gezamenlijk als kuddes proberen om de structurele extra kosten voor de kuddes vergoed te krijgen, bij voorkeur via een toelage op de SNL basis vergoeding voor het beheer.