De wolf houdt de gemoederen in Drenthe wel bezig. Als sector hebben we dit jaar twee overleggen gehad met de Provincie. Tevens hebben wij onze zienswijze kunnen geven over het nieuw Wolvendraaiboek 2.0. Wat ons betreft wordt het tijd om in te zetten op Preventie, we willen onze schapen beschermen.
Sinds de wandelwolf van maart 2015 loopt er in Drenthe regelmatig een zwervende jonge wolf door onze Provincie. Dit voorjaar zijn al op een aantal plaatsen in de Drenthe schapen gedood door meerdere jonge wolven. Het lijkt er op dat we er aan moeten wennen dat de wolf zich zal gaan vestigen. De aanwijzingen daarvoor zijn het sterkst in de bossen van midden Drenthe, maar ook rondom het Drents Friese Wold worden regelmatig schapen aangevallen en gedood.
De wolf heeft de afgelopen jaren in Duitsland een grote opmars gemaakt. De eerste jongen werden geboren in het jaar 2000 in de regio Lausitz tegen de Poolse grens aan. Sinds 2012 komen er ook roedels wolven voor in het natuurgebied De Luenenburgerheide, een gebied wat zo’n 200 kilometer van ons land vandaan ligt. De jonge wolven worden op 1 a 2 jarige leeftijd uit een roedel verdreven en moeten hun eigen leefgebied proberen te vinden. Daartoe lopen ze minstens enkele honderden kilometers. Het aantal geboren jongen per jaar wordt geschat op ruim 300. Jaarlijks zijn er dan ook een groot aantal jonge wolven op zoek naar een nieuw leefgebied. En daarbij komt Drenthe steeds nadrukkelijker in beeld.
Schaapskuddes aan de slag
Binnen het Provinciale overleg van de schaapskuddes wordt inmiddels gesproken over wat er zoal te doen is om aanvallen op schapen te voorkomen. De kuddes zullen hun schapen meer moeten gaan beschermen. De schaapskuddes ’s nachts in de kooi is de veiligste oplossing. Maar er loopt ook altijd een deel van de schapen buiten in een raster. Op die plek kan een nachtkraal soms een oplossing bieden, mits er een goed stroomraster van ruim 1,70 meter omheen staat. Als de oppervlaktes van de weiden niet te groot zijn kan een permanent gaas en stroomraster van voldoende hoogte ook afdoende zijn, maar de kosten nemen dan wel sterk toe. Er zijn ook kuddewaakhonden, die de schapen afdoende beschermen, maar deze zijn richting het publiek redelijk agressief en daarom voor schaapskuddes minder geschikt. Er komt momenteel wel een gesprek op gang over het beschermen van de schaapskuddes, maar de gesprekken moeten nu leiden naar het fysiek beter inrichten van de gebieden. Vanuit het maatschappelijk belang is het redelijk dat de Provincie Drenthe en de Terreinbeheerders meebetalen aan de extra kosten. De wolf komt of is er misschien al, nu niet langer dralen om maatregelen uit te voeren ter bescherming van de ons zo geliefde schaapskudden
Albert Kerssies.